Jakuzi’ye Ufak Bir Yolculuk


Jakuzi hakkında birçok bilgi sahibiyiz. Nasıl çalıştığı hakkında, fiyatları konusunda veya faydaları konusunda kafamızda net çizgiler oluşmuş durumda. Peki bu jakuzilerin tarihleri hakkında bir bilgi sahibi miyiz? Bence hayır! İlk jakuzinin nasıl ortaya çıktığını ve nerede ortaya çıktığını öğrenmek istemez misiniz? Bugün bu merakınızı depreştirerek jakuzilerin tarihi hakkında siz değerli insanları bilgilendireceğiz. O zaman bir giriş yapalım jakuzi tarihine.

Hamam Kültüründen Evlerimize


İlk deneyim, hamamlarda olmuştur. Eski çağlardan itibaren hamam kültürü, türlü medeniyetler tarafından kabul edilmiştir. Bu medeniyetler içerisinde Türk medeniyeti de vardır. Türkler için hamam, başka bir gözle gözükmektedir. Hamam, kirlerden arındığımız bir yerden çok, psikolojik olarak rahata erdiğimiz mekan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu başka bir konu, bizler şuan jakuzi modelleri kapsamındaki gelişimi merak ediyoruz.

Hamam kültüründe önemli olan birkaç husus vardır. Bunlardan birincisi su, ikincisi ise masajdır. Tellaklar hamamda masaj görevini üstlenen insanlardır. İnsanlara gelerek açma germe yaparlar. Sıcak suyu vücuttan aşağı dökerek kişinin kaslarını gevşetirler. Benzer bir metodu Romalılar da uygulamıştır. Fakat onlar tellakları değil tazyikli suyu kullanmışlardır. Tarihte ilk defa tazyikli suyu kullanıp hidro masaj adımı atan medeniyet Romalılardır.

Tazyikli su yardımı ile rahatlama kültürünü halkına geçiren bu medeniyet, zamanla formüllerini geliştirmiştir. Tazyikli su, yerini buhar kaplıcalılarına bırakmıştır. Öyle ki burada Kore kaplıcaları karşımıza çıkar. Kore kaplıcaları jakuzi metodunun en çok benzediği olgulardan biridir. Normal kaplıcaların doğuş yeri olarak sayabileceğimiz Kore, ünlü olduğu kaplıcalar ile bilinmektedir. Bu kaplıcalar, sıcak suyun tabandan gelmesi ile müşteriye harika bir hidro masaj deneyimi sunmaktadır.

Tarihin kadim yıllarında bu kaplıcalar çeşitlenmiş, hatta bazıları efsanelere konu olmuştur. Kimi kaplıcalar için ölümsüzlük havuzu adı verilmiştir. Bu havuz uğruna binlerce km yol giden insanlar olmuştur. Efsane mi yoksa gerçek mi bilmiyoruz. Fakat bizim tek bildiğimiz bu kaplıcalıların jakuzi için bir temel oluşturduğudur.

İlk İcat ve Medeniyetin Doğuşu!


Teknoloji insan hayatını önemli bir ölçüde kolaylaştırdı. İnsanlar kaplıcalılara gidebilmek için at sırtında veya deve sırtında kilometrelerce yol gitmek zorunda kalmıyordu. Artık bir otomobil yardımı ile her yere gidebilmek ve su ile masaj deneyimine erişebilmek mümkün hale gelmişti. Fakat insanları bu mutlu etmiyordu.

 İnsanlar devamlı olarak gidilen bu yoldan şikayetçiydi. Bunun için bir yol düşündüler. İnsanların yol gitmeden, bireysel olarak bu keyfe erişebilecekleri bir yol. İşte tam bu noktada bir ampul misali jakuzi fikri gelişti. Bu fikir sayesinde isteyen herkes, istediği anda havuz benzeri aletin içine girebilecek ve kaplıcadaymış gibi bir rahatlık hissedebilecekti. Bu fikir, 1968 senesinin son güz ayında ortaya çıktı. Fikri ortaya çıkaran isim ise Roy Jacuzzi idi.

İsim tanıdık geldi mi? Evet bildiğimiz jakuzi isminin geldiği yer Roy Jacuzzi’dir. Bu muhteşem aleti yaparak, ürüne kendi ismini vermiştir. Tabii ki telaffuz olarak jacuzzi idi. Bildiğimiz isme dönüşmesi yıllar alacak ve bunu yapacak olan kendisi değildi. O başka bir konu tabii ki. Bizi, Roy’un bulmuş olduğu bu medeniyet harikası hakkında konuşalım.

Jakuzi modelleri için bir milat diyebileceğimiz o gün Roy, bir küvet tasarladı. Küvetin sadece kenarlarına fıskiyeler yerleştirdi. Ever doğru okudunuz, bildiğimiz fıskiyeler. Roy, bunların vücuda usul usul değeceğine inanıyordu. İlk anda başarılı olmadı. Suyun tazyiki oldukça fazlaydı. Roy tekrar ayarlayarak fıskiyeleri çalıştırdı. Oturduğu anda ise hafif bir rahatlık hissetti. Gözünü kapattı, uykuya daldı. Uyandığında hava karanlıktı fakat başarmıştı. Su ile masaj konforuna erişmişti.

Sonuç
Günümüz jakuzi firmaları için üretim o döneme göre daha kolay. Roy, bir fikir uğruna ilk adımı attı ve çeşitli mekanizmalar kullandı. Bugün bahçe sulamak için kullandığımız fıskiyeleri o birer masaj aleti olarak ele aldı. Bu bağlamda küvetine yerleştirdi. İlk deneyim de kendisi tarafından gerçekleşti. Bugün o fıskiyelerin yerini jet motorları aldı.

 Daha konforlu bir hidro masaj deneyimi sağlandı. O gün Roy, belki yıllar süren bir araştırma ile küvetini icat etmişti. Bugün jakuzi fiyatları gibi küvet modelleri de basit bir şekilde değişmekte. Jakuzinin doğuşu ve medeniyetlerdeki karşılığından bugün bu yazıyı yazdık. Yarın bu bizler için de yazılar yazılabilir, kim bilir?