Jakuzi Pompası

Jakuzi modelleri içinde bulunan en işlevsel aparatlardan biri de su pompalarıdır. Hidro masaj pompası, su motoru veya jakuzi pompası adı verilen bu aparatlar, küvetin işlevine göre özellikleri farklılık gösterir. Bu yazımızda jakuzilerin pompaları hakkında bilinmesi gereken her şeyi aktaracağız. Dilerseniz fazla bekletmeden kısa kısa başlıklarla bu önemli aparatı anlatacağız.

Jakuzi Pompalarının Özellikleri

Bu pompaların en büyük özelliği gelen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirmesidir. Bu durum itibari ile pompanın ismine ‘’motor’’ adı da verilmektedir. Bu mekanik aksam arıza yaptığında pompa veya motor olarak aratabilirsiniz. Bu pompalar, gelen elektrik enerjisini motor iç aksamına iletir. İletim su geçirmez kablolar ile sağlanır. Daha sonra iletilen kablonun dışında jet motorlarına bağlanan kablo devreye girer.

 Jet motorlarına bu kablolar gider. Jet motorları, kablolardan aldığı elektrik enerjisini emiş veya itiş olarak kullanır. Suyun köpürmesine ve dalgalanmasına bu emiş veya itiş gücü olanak sağlar. Motorlar jakuzi içinde bu işlemi düzenli olarak sağlar. Herhangi bir kesinti olmaksızın bu eylem, birey jakuzinin içinde çıkıncaya kadar devam eder.

Jakuzi Pompalarının Konumu
Jakuzi modeli veya modelleri iki ayrı kısımdan meydan gelir. İlk kısım, keyfini yaşadığınız kısımdır. Yani küvet kısmıdır. Modelin en dış yüzeyidir. Burada jet motorları, ankastre ürünler, oturma veya çıkma aparatları ve kafa yastıkları bulunur. Tabii ki modelin tasarımına göre bu aparatların sayısı artabilir veya azalabilir. Fakat her modelde bu saydıklarımızdan en az bir tanesi bulunmaktadır.

İkinci kısım diyebileceğimiz alt kısımda ise jakuzinin işlevine devam edebilmesi için gerekli aksamlarının bulunduğu aparatlar yer almaktadır. Jet motorlarına giden kablolar, dönüştürücüler ve en önemlisi jakuzi pompası. Bu pompa genelde modelin tam orta kısmında yani küvetin orta yerinde bulunmaktadır. Oldukça sessiz çalışarak jet motorlarının faaliyetine devam edebilmesine olanak sağlamaktadır.

Arıza veya bozulma durumunda söküm işlemi son derce pratik olmaktadır. Öyle ki modellerin kurulumu da oldukça kolaydır. Motorlar veya diğer adıyla hidro masaj pompası, ayrı olarak son derece dikkatli bir şekilde firma tarafından getirilmektedir. Montaj sırasında tüm malzemeler ile birlikte o da modelin içine yerleştirilir.

Jakuzi Pompaları Neye Göre Sınıflandırılır?
Öncelikle şundan bahsetmemiz gerekiyor. Hidro masaj pompası veya su pompası dediğimiz ürünün tek bir gayesi yoktur. Peki bu ne demektir? Yani üretim amacına göre bu motorlar çeşitlenebilir. Tabii ki jakuzi modelleri etrafında yine şekillenir fakat bu modellerin nasıl bir deneyim sunacağı farklılık gösterir.

Her model jakuzinin çalışma prensibi emiş veya itişi bağlı değildir. Kendi içinde türleri ve çeşitleri vardır. Fakat bu durum başka bir başlığın konusudur. Şu anda biz bu hidro masaj pompalarının neye göre sınıflandırıldığından bahsedeceğiz. Bu sınıflandırmaların başında küvetin özelliğine göre bir sınıflandırma olduğunu bilmemiz yeterli olacaktır.

Daha sonra bahsetmemiz gereken sınıflandırma hususu, güce bağlı olandır. Motorlar klasik bir dizayna sahiptir. Fakat bu dizayn, aynı boyutlar ile karşımıza çıkmaz. Motor boyutları büyüdükçe jakuzi fiyatları veya işlevleri de aynı derecede, eş doğrultuda artacaktır. Motorunun veya hidro masaj pompasının büyük olduğu modellerin fiyatları ufak bir miktar daha fazladır.

Bu motor büyüklüğünün nedeni ise modele jet motorlarına gereken enerjiyi sağlamaktır. Bazı modellerde jet motorları az iken bazı modellerde jet motorlarının sayısı fazladır. Üstelik kimi modeller birden fazla kapasiteye sahiptir. Bu yüksek kapasiteli küvetlere gerekli enerjiye iletebilmek için yüksek HP’li su pompaları tercih edilmektedir.

Jakuzi Pompalarının Fiyatları
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu pompalarda fiyat farkını yaratan en büyük unsur yarattığı güçtür. Güçlü su pompalarının fiyatları bir o kadar da yüksek olabilmektedir. Tabii ki tüm jakuzilerde veya varyantlarında bu durum gözükmez. Modelin kişi sayısına, tasarımına veya sistemine göre gerekli su pompası veya jakuzi pompası uygun görülür.

Eğer diğer modellere kıyasla daha yüksek fiyatlı bir küvet gözünüze çarpıyorsa, büyük ihtimal daha büyük bir motor kullanıyordur. Çünkü jakuzi fiyatları konusunda en büyük farkı göstermeden de yansıtan aparat kesinlikle su motorlarıdır. Motorlarının fiyatı ne kadar düşük ise genel anlamda küvetin fiyatı da bir o kadar düşüktür. Tasarım ve kapasite her ne kadar fiyata etki ediyorsa jakuzi pompaları da etki ediyordur.