Jakuzi İçerisindeki Benzersiz Motor


Jakuzi modelleri, bir motor dahilinde müşterisi ile buluşur. Motor jakuzinin alt yerinde yani küvetin alt kısmında bulunur. Bu motor elektriksel olarak prizlere bağlıdır. Prizler aracılığı ile elektrik enerjisini jakuziler çeker. Bu elektrik enerjisi motorlara iletilir. Motorlar çok düşük bir desibelde elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürür. Motorların boyutu veya kullandığı enerji birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu bakımdan her bir jakuzinin motoru aynı işlevi veremez. Zaten jakuzi fiyatları da bu bakımdan son derece esnektir. Aynı modelin başka bir sistemli motoru bambaşka bir fiyat farkı ile karşınıza çıkabilir. Genellikle bu durum motorun ürettiği torktan kaynaklanmaktadır. Jakuzilerin fiyatları, motorlar sayesinde oldukça değişkendir. Tabii ki firmalar da buna bir etkendir.

Tüm jakuzilerde elbet bir motor bulunmaktadır. Motorların dizaynı veya yapısı enerji tasarrufuna uyum sağlayacak şekilde oluşmuştur. Ayrıca motor, suya dayanıklı malzemelerden yapılmıştır. Küvette oluşacak bir çatlak veya yarık, motor bölümüne su sızdırabilir. Bu nedenle motorlar özel olarak suya dayanıklı şekilde konumlandırılıp dizayn edilmiştir. Dizaynı oval bir yapıda karşımıza çıkar. Zaman zaman jakuzi pompası adı ile de anılır. Ağırlığı ortalama olarak 5 ile 6 kilogram arasındadır. Su motorları kategorisinde kendine yer bulur. Emiş ve itişi mükemmel yapabilmek için dizayn edilmiştir. Ortalama bir jakuzinin motoru, 220 V / 50Hz Voltaj değerinde olmaktadır. Amaç hidro masaj olduğundan bu değer son derece makuldür. Uzunluğu ise 300 minimetre uzunlukta, 180 minimetre genişlikte ve yine 180 minimetre yükseklikte olmaktadır.

Jakuzi Motorlarının Gücü
Motor güçleri oldukça çeşitlidir. Güçlü bir motor, yeterli boyutta bir küvet gerektirir. Yani jakuzi motorunuz çok yüksek güçte bir emiş yapıyorsa ve küvetinizin boyutları minimalist ise hiçbir işe yaramaz. Firmalar bunun bilincinde olarak motorları ve küvetleri piyasaya sürerler. Çift kişilik oval bir jakuziyi ele alalım. Bu jakuzinin ihtiyacı olan motor veya motor gücü sizce ne kadar? Bunu direkt olarak söyleyemeyiz. Çünkü sadece modeller ve boyutlar bu anlamda yeterli kalmaz.

Motorlar jetleri harekete geçirmek üzere dizayn edilmiştir. Yani jetler ile motor birbiri ile devamlı enerji alışverişi halindedir. Bu alışverişin daimi olabilmesi için jet motorlarının istediği gücü motor çok rahat verebilmelidir. Jet motorlarının sayısı fazla veya sistem 2 gibi bir sistem ile çalışıyorsa, motorun ürettiği güç normalden biraz daha fazla olmalıdır.

 Jakuzi firmaları üstün tecrübeleriyle bunu önceden sezebilir ve uygun motoru küvet içine yerleştirebilir. Ortalama bir jakuzinin güç ihtiyacı, 0.70 HP civarıdır. Fakat bu güç 0.80 ve 0.90 HP’ye çıkabilir. Bazı durumlarda 1.20 HP güç üreten motor veya diğer adıyla hidro masaj su pompasına rastlandığı da olmuştur. Modele, jet motorlarının sayısına, kapasiteye ve enerjiye göre motorun tercihi değişebilir.

Jakuzi Motorlarının Fiyatları
Motor fiyatları barındırdığı özelliğe göre değişkenlik gösterir. Aynı şekilde marka veya modelde fiyatlarda oynamaya sebebiyet verebilecek unsurlardan bir tanesidir. Bazı jakuzi motorları, asit pompası seçeneği ile de satılabiliyor. Tabii ki ekstra özellikleri olan bu pompalar veya motorların fiyatı da o denli ekstra oluyor.

Aynı şekilde bu motorlar kapalı veya açık fanlı olarak satılabiliyor. Kapalı fanlıların fiyatları daha yüksek olsa da yine en çok tercih edilen onlar oluyor. Çok yüksek güç üretebilen bir motor, (örnek vermek gerekirse 1.50 HP kadar) 380 V’luk bir trifaze ile gelecektir. KDV ve fiyat farkı ile oldukça yüksek fiyatlara rahat bir şekilde çıkabilir.

Jakuzi modelleri de motorlarda fiyat farkı yaratabilir. Öyle ki bir oval jakuzinin motor fiyatı ile yuvarlak jakuzinin motor fiyatı bir değildir. 4 Kişilik bir yuvarlak jakuzinin size sunduğu fiyat farkı, oldukça fazladır. Yuvarlak modeller hali hazırda zaten fiyatlı modellerdir. 2. Sisteme sahip ve büyük motor kullanan bir modeli tercih ederseniz daha da fiyatlar artabilir.

Jakuzilerin motor fiyatlarını arama motorlarında pompalar adı ile de aratabilirsiniz. Su pompası, hidro masaj pompası veya su motoru aynı çağrışımları yapmaktadır. Bu 3 başlık da aynı kategoride değer bulmaktadır. Jakuzi fiyatları bu 3 isimde de aynıdır. İsmin farklı olması fiyatlarda hiçbir değişikliğe veya farklılığa mahal vermez.