Jakuzi Bölümleri


Evlerimizde bulundurduğumuz en güzel veya özel banyo ürünlerinden biri olan jakuzi, tek bir parça halinde gözükse de aslında birkaç bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümler, bireyin jakuziler içerisindeki yeteri verimi alabilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Fakat tek amaç veya beklenti bu değildir. Jakuzilerin bölümlere ayrılmasındaki en büyük sebep montaj ve kurulum kolaylığıdır.

Tek parça halinde gelen jakuzilerin yerleşimi oldukça zahmetli olacaktır. Bu yüzden modeller birkaç parça dahilinde evlerinize kadar gelip birleştirilir. Jakuzi modelleri, bu parçalardan meydana gelmektedir. Peki bu parçalar veya bölümler nelerdir? Bu yazımızda bu sorunun cevabını bulurken bölümlerin işlevinden sizleri bilgilendireceğiz. O zaman bekletmeden jakuzinin tüm bölümlerini teker teker ele alalım.

Üst Bölüm
Jakuzilerde gözümüze çarpan ilk bölüm üst taraftır. Bu bölüm, bireyin jakuzilerin içindeki faaliyetlerini gerçekleştirdiği bölümdür. En dış kısımdır. Genelde fiyatlar, bu dış kısmın varlığına göre çeşitlenir. Yani jakuzi fiyatlar , en üst bölümün tipine göre bir fiyat skalası belirler. Yuvarlak jakuziler, oval jakuziler, dikdörtgen jakuziler dediğimizdeki tüm sıfatlar, bu üst kısmın varlığındandır. Üst kısmın ana materyali elbette küvettir. Küvet en dış kısım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerin estetiksel veya faydasal olarak baktığı kısım da buradır. Jet motorlarının varlığı ve sayısı, küvet içindeki ankastre ürünler, küvet rengi, küvetin etrafındaki ahşap kaplama veya led lambalar bu üst bölüm dahiline girmektedir.

Alt Bölüm

Jakuzi modelleri içinde görünmeyen fakat en büyük işleve sahip olan bölümdür. Alt bölüm ismi aslında jakuzinin içindeki konumunu bize tasvir eder. Üst bölümün altında bulunur. Burada jakuzilerin faaliyetini gerçekleştirebilmesi için konulan motor yer alır. Bu motora jakuzi motoru, su pompası, hidro masaj pompası veya motoru denilmektedir. İsimler değişse de işlev her zaman aynıdır. Motor kesinlikle üst bölümde bulunmaz.

Alt bölümde gizli bir şekilde bulunur. Bağlantılar ile jet motorlarına elektrik aktarır. Bu enerji sayesinde jet motorları, emiş veya itiş yaparlar. Bu uygulama ise bireyin jakuzilerin içinde birer masaj terapisine gitmiş gibi hissetmesine sebebiyet verir. Alt bölüme kesinlikle su gitmez. Fakat suyun alt bölüme ulaşabilmesi veya ulaşamaması, üst bölüm ile alakadır. Küvet materyali ne kadar kaliteli ise çatlaktan veya kırıktan dolayı su sızması ihtimali o kadar düşüktür.

Alt bölümün boyutu, üst bölüme göre belirlenir. Yani küvet şekli veya tipi, alt kısmın genişliğini belirlemektedir. Bunun nedeni uzaktan bakıldığından jakuzinin tek bir parça halinde gözükmesi zorunluluğudur. Alt bölmenin üst bölümden geniş veya üst bölümün alt bölümden geniş olması gibi bir konu geçerli değildir. Jakuzi firmaları da estetiksel durmayan böyle bir olguyu küvetlerinde kullanmazlar. Parça parça gelen jakuziler, birleştiğinde tek bir parça halinde durmalıdır. Bunu karşılamayan her bir jakuzinin sağlamlığı şüpheye mahal vermektedir.

Üst ve Alt Bölüm Materyali
Birleşince bir bütün olarak duran bu bölümlerin materyali elbette farklıdır. Jakuzinin en dış kısmı yani üst bölümün ana malzemesi akriliktir. Fakat bu akrilik, dökme akrilik olarak geçmektedir. Dökme Akrilik, jakuzinin çizilmesine veya çatlamasına müsaade etmez. Bu sayede üst bölüm yani küvet bölümü oldukça sağlam bir yapıda karşımıza çıkar. Aynı zamanda bu malzeme ile renk atma veya renk çıkarma gibi durumlar söz konusu değildir. Normal, sade ve beyaz jakuzi modelleri tercih etmek isterseniz bu özellik işinize yaramayabilir. Fakat renkli, özellikle siyah tonlarında bir üst bölüm isterseniz dökme akrilik kurtarıcınız olacaktır.

Alt bölüm materyali olarak yine akrilik kullanılabilir. Eğer üst bölüm ile alt bölüm arasında bir renk geçişi, özellikle de negatif bir renk geçişi isterseniz yine dökme akriliği tercih etmelisiniz. Aksi taktirde renk bozulması gibi etmenler ile karşılaşabilirsiniz. Şayet jakuzinizin alt bölümüne bir kaplama yaptırmak istiyorsanız dökme akriliği tercih etmeyebilirsiniz.

 Zaten kapanacak olan alt bölüm için bu durum bir gereklilik değildir. Jakuzi fiyatları, akriliğin türüne göre elbette değişkenlik gösterir. Her iki bölümde de dökme akrilik kullanacaksanız ve bu bölümleri boyatacaksanız yukarlarda bir fiyat farkı ile karşılaşma olasılığınız yüksektir. Ekonomik bir model isterseniz dökme akriliği sadece üst yüzeyde yani küvette tercih etmenizi öneririz. Fakat sonuç olarak tercih sizlerin.